Şalt Malzemesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?

Şalt Malzemesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?


Şalt Malzemesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?


Elektrik devrelerin korunmasını ve kontrolünü sağlayan ve bu devrelerin anahtarlanması için kullanılan bileşenlerdendir. Ayrıca bu malzemeler açma, kapama, aşırı akımda açma, kısa devre ve demerajlı olan akımlarda çalışma özelliğine sahiptir.

Şalt, Almanca kökenli bir kelimedir ve Almanca "Schalt" kelimesinden türemiştir.

Şalter, sigorta , röle ve sigorta kutusu gibi ürünleri barındıran şalt malzemelerini gerilim yüksekliğine ve ürün türüne bağlı olarak farklı alanlarda kullanmak mümkündür. Dış mekanlar, iç mekanlar, sigorta ve şalterler, enerji depolanması, kısa devre zararının önlenmesi, hataların tespit edilmesi ürünlerin kullanım alanlarından sadece birkaçıdır.

 

Elektrik devrelerinin kontrolü ve korunması için kullanabileceğiniz çeşitli şalt malzemelerini kolaylıkla firmamızdan temin edebilirsiniz. ABB 'nin sunduğu geniş ürün yelpazesi arasından ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçebilir ve elektrik devrelerinizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

 

Röleler ise elektrik devrelerinde kontrol ve koruma amacıyla kullanılan şalt malzemeleridir. Belirli bir giriş sinyali aldıklarında anahtarlamayı gerçekleştirerek devrelerin açılıp kapanmasını sağlarlar. Bu malzemelerin doğru bir şekilde seçilmesi ve kullanılması, enerji sisteminin güvenilirliğini artırır ve hataların tespit edilmesi ve düzeltilmesine yardımcı olur.
 

Kondansatörler elektriğin depolanması ve zamanla salınması için kullanılır. Kondansatörler, enerji verimliliği ve güç faktörü düzeltmesi gibi uygulamalarda kullanılarak elektrik sistemlerinin performansını artırır.

 

ABB güç ve otomasyon teknolojileri ile sizlere geniş ürün ve hizmetler yelpazesi sunuyor.

Sunduğu hizmetler aşağıda sıralanmıştır.

  

Bazı şalt ürünleri ile ilgili bilgiler aşağıda sizlere verilmiştir.

 

Açık Tip Devre Kesiciler

Açık tip şalter diye adlandırılan elektrik koruma cihazı, alçak gerilim panolarında kullanılan, bağlı olduğu devrede aşırı akım ve kısa devre arızlarına karşı koruma yapan bir devre kesicidir. Anma akımı 800 A’den başlar, 10.000 A değerine kadar çıkabilir. Genellikle devre gerilimi 690V ve altındaki uygulamalarda kullanılır. Bazı solar projelerde 1000 V veya 1500 V açık tip devre kesiciler kullanılabilmektedir. Ayrıca, açık tip devre kesicilerin standartlara uygun olarak test edildiği ve sertifikalandırıldığı bilinmektedir. Bu nedenle, açık tip devre kesiciler, elektrik sistemlerinin güvenli ve istikrarlı bir şekilde çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynar.

 

Kompakt Şalter

Kompakt şalterler aşırı yük durumlarında doğrudan koruyucu limitör mekanizmasını çalıştırdığı için fazla yüklemeden korunmak için kullanılır. Manyetik koruma özellikleri sayesinde kontrol merkezleri başta olmak üzere, telefon santralleri, elektrik panoları ve şebekeler arasında devre kesici olarak kullanılır. 



Otomatik Sigortalar


Elektrik tesisatının olduğu konumlarda daha çok hassas devreler için kullanılan otomatik sigorta, tesisattaki aşırı akım veya kısa devre gibi olumsuzluklara karşı tasarlanmıştır. Hassas devrelerin bulunduğu yerlerden kasıt, laboratuvar, ölçüm yapılan mekanlar vb. olduğu için otomatik sigortanın koruyuculuğuna oldukça ihtiyaç duyulacağı anlaşılabilir. Olası arıza durumlarında elektrik akımı anında kesilir. Bu şekilde enerjinin ulaştığı her noktada güvenlik sağlanmış olur. Otomatik sigorta nedir en kısa tanımıyla ise elektrik tesisatını ve bağlı olan sistemleri, aşırı akımlara, kısa devrelere karşı koruyan sistemdir. 

 

Toprak Kaçak Akım Koruma Cihazları

Bir yapıdaki elektrik tesisatında elektrik kaçağı ve arızalar olması, maddi ve can kayıplarına kadar neden olur. Durumu şöyle açıklayabiliriz, elektrik kaynağına bağlı tüm elektronik cihazlar bu arıza ve kaçakla birlikte yanma, arızalanma riskiyle karşı karşıya kalır. Ürünlerin yanması size maddi bir hasardan da öte can kaybının, yaralanmaların önünü açabilir. Bu tarz durumların önlenebilmesi için elektrik altyapılarını koruma amaçlı olarak kaçak akım rölesinin kullanıldığını biliyoruz. 

Kullanımının hayati bir öneme sahip olduğu kaçak akım rölesi nedir de en kısa ve anlaşılabilir haliyle, elektrik devresinde tespit edilen kaçak sonrasında sistemi kapatan veya koruma altına alan bir sistemdir denilebilir. 

 

Kontaktörler

Kontaktör, bir noktadan başka bir noktaya enerji aktarımını sağlayan ve motor sistemlerinin anahtarlanmasını sağlayan parçadır. Aşırı akım ortaya çıktığında kontraktörler kendini kapatmaz, aşırı akıma hassas parçalar değillerdir. Bu nedenle tek başlarına değil; termik röle, sigorta, motor koruma şalteri gibi parçalarla birlikte kullanılmaları gerekir. Kontaktörler; endüstri, sanayi ve diğer tüm sektörlerin motor sistemlerinde kullanılırlar.  



Termik Röleler


Termik röle, bir arıza ya da aşırı yük oluşması durumunda cihazları güç kaynağından ayırmak için tasarlanmış elektrik koruma cihazıdır. İçerisinde ısıya duyarlı bileşenler bulunur. Bu bileşenler, korunan cihazın çalışma esnasında çektiği akıma tepki verir. 1 fazlı ve 3 fazlı motorların aşırı ısınarak zarar görmesini önler.



Motor Koruma Şalteri


Elektrik motorlarını aşırı yük akımı, faz hatası ve kısa devre akımına karşı koruma amacıyla özel olarak tasarlanmış bir eleman, motor koruma şalteri (MKŞ) olarak adlandırılır. Motor koruma şalteri, motorun çalışma koşullarını izleyerek anormal durumlarda devreyi keserek motoru korur ve olası hasarlara karşı koruma sağlar. Bu cihaz, motorun güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemli bir rol oynar ve elektrik sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

 

Bıçaklı Sigortalar

Elektrik devrelerindeki aşırı akım durumlarında devreyi açarak bağlı ekipmanları koruyan bir güvenlik bileşenidir. Genellikle NH bıçaklı sigorta modelleri olarak adlandırılan bu sigortalar, endüstriyel tesislerden enerji iletim hatlarına kadar geniş bir kullanım alanında bulunur. Temel işlevi, aşırı akım durumunda devreyi keserek cihazların ve ekipmanların aşırı yüklenmeye bağlı zarar görmesini önlemektir. Bıçaklı sigorta, enerji sistemlerindeki güvenlik standartlarını karşılamak ve sistemlerin uzun ömürlü bir şekilde çalışmasını sağlamak için kritik bir rol oynar.

 

Yük Ayırıcılar

Gözle görülebilecek büyüklükte ve normal yüklü devreleri açıp kapayan ve bazı ayırıcılarda kısa devre kesme özelliği bulunmayan bir cihazdır. Kontakların pozisyonunu kontrol eder. Kesicilerden tasarruf etmek amacıyla kullanılır.

 


Acil Stop Butonları, Sinyal Lambaları ve Butonlar


Acil durdurma cihazı, bir makinenin arızalandığı veya bir kişinin tehlikede olduğu durumlarda makineyi hızla durdurmak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, acil bir durumda anında müdahale ederek iş güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Acil durdurma cihazı, operatörlerin veya yakınındaki kişilerin güvenliğini ve makinenin korunmasını sağlamak için hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçer. Böylece potansiyel tehlikelerin önlenmesi ve ciddi kazaların engellenmesi amaçlanır.



Kompanzasyon Kontaktörleri


Kompanzasyon kontaktörleri, yüksek güçlü devrelerde anahtarlama yapmak için tasarlanmış cihazlardır. Bu cihazlar büyük güçlere sahip motorları kontrol etmede, kondansatörleri anahtarlayarak kompanzasyon işlemini gerçekleştirmede, büyük aydınlatma sistemlerini açma kapamada veya elektrikli ısıtma sistemlerinde ısıtıcıları kontrol etmek için kullanılır. Kontaktörlerin sahip olduğu anahtarlama işlevlerinin yanı sıra, termal ve manyetik açma özelliklerine sahip olanlar aşırı yüklenmelere veya kısa devre durumlarına karşı koruma sağlar.



Reaktif Güç Kontrol Röleleri


Reaktif güç kontrol rölesi, güç faktörünü hedeflenen değere ayarlamak için kullanılan bir cihazdır. Sistemin kapasitif ve endüktif reaktif güçlerini kontrol eder ve gerektiği zaman ayarlama yapar. Bu sayede elektrik enerjisinin en yüksek verimle kullanılması sağlanır ve enerji maliyetleri düşürülür.



Parafudrlar


Yüksek gerilim hat arızaları, kesici açmaları ve yıldırım düşmeleri gibi sebeplerle enerji iletim hatlarında oluşan yüksek gerilim dalgalarının hasarını önleyen cihazlara parafudr denir. Parafudr, enerji nakil hatlarında oluşan aşırı gerilimi toprağa deşarj eden koruyucu bir elemandır.

 

Enerji Analizörü


Enerji analizörü, güncel teknolojiler ile elektrik enerjisinin sürekli olarak izlenmesini, ölçüm verilerinin sürekli olarak kayıt altında tutulmasını ve gerektiğinde kayıtların uzak cihazlarla ve yazılımlarla haberleşerek iletilmesini sağlayan izleme cihazlarına verilen addır.

 

Kablo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir ?

Elektrik sistemlerinde kullanımları sağlanan pek çok kablo modeli bulunmaktadır. Kablolar genel olarak elektrik enerjisini taşımak ve dağıtmak için kullanılır. Elektrik tesisatlarında olmazsa olmazlardandır. Genel yapıları ile birden fazla çeşidi bulunur. Bunun sebebi ise kullanım şekli ve alanıdır. Dağıtımı ve taşımasını yapacak olduğu elektrik enerjisine bağlı olarak kablo modelleri arasında seçim yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda kullanım alanları önemli bir faktördür. Yeraltı kabloları ve yanmaz kablolar gibi çeşitler de bulunmaktadır. Hepsi tip ve kullanım alanları doğrultusunda birbirlerinden ayrılmaktadır. 



NYA Kablo


Elektrik kabloları, içerisi tellerle örgülü olan elektrik malzemeleridir. Bu tel örgülerin ham maddesi altın, bakır ve gümüştür. Her kablo farklı tür ham maddeden üretilmektedir. Çünkü tek bir ham maddeden üretilen bir kablo her ortama uyum sağlamaz. Nya kablolar bakırlardan üretilmiştir. Oldukça yüksek dayanıklılığa sahip olan bir kablo türüdür çünkü kaplamasında PVC izolasyon kullanılmıştır.

Nya kablolar "tek damarlı kablolar" olarak adlandırabileceğimiz grubun içerisindedir.



NYAF Kablo


Nyaf kablolar haraketli cihaz uygulamalarında kullanılan flexıble kablolardır. Ara uzatma kablosu denilen bu tür kablolar santralden hareketli cihaza elektrik akımını taşıma amacı uygulanmakta olup, tek damarlı kablolardır. Elektrolikit bakırdan imal edilen Nyaf kabloları, kuru ve nemsiz yerlerde, boru içi tesisatlarında, mutfak cihazları, elektrik panoları ve hareket kabiliyetine sahip elektronik cihazlara elektrik akımı taşıma uygulamasında tercih edilmektedir. 



NYM Kablo


Nym kablo özellikle iç mekan elektrik tesisatlarında yaygın olarak kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablolar, çok katmanlı izolasyon özellikleriyle bilinir ve genellikle PVC tabakalı yapısıyla alev yaymayan ve nemden etkilenmeyen özelliklere sahiptir. Nym kablolar, esnek yapıları sayesinde bükülebilir ve kolayca döşenebilirler, bu da onları ev ve ofis gibi iç mekan uygulamaları için ideal hale getirir. Teknik olarak, bu kablolar genellikle düşük voltaj uygulamaları için tasarlanmıştır ve elektrik tesisatı konusunda güvenlik ve verimlilik sağlarlar.



TTR Kablo


Ttr kablo çeşitleri genelde 2,3 veya 4 damarlı olarak oluşturulmuş kablolardır. Çok damarlı olmasıyla avantajlıdırlar. Esnek olup döşeme işlemleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Nemli ortamlarda da güvenle çalışabilirler . Ttr kablo da yapısal özelliği olarak birden fazla bakır telin yer aldığı kablodur. İnce telli ve iletken olan bakır teller, PVC kaplamayla korunmaktadır. İçerisindeki iletkenler de aynı şekilde PVC dolgular ile doldurulur.



NYY Kablo


Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan Nyy kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. Nyy kablo, özellikle yeraltı ve açık hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış bir enerji kablosu türüdür. Binalar arasında veya bina içi elektrik tesisatında kullanılır .İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn ) dir . 



NAYY Kablo


Alüminyum (Alvinal) kablo, elektrik tesisatında kullanılan bir kablo türüdür. Alüminyum İletkenli  PCV izoleli tek damarlı, çok telli alüminyum iletkenli alçak gerilim kablolarıdır. Alüminyum yeraltı kabloları, elektrik enerjisini aktarmanın yanı sıra, aynı zamanda yüksek akımları taşıma ve uzun mesafelerde enerji aktarma kabiliyetine sahiptir. Alüminyum (Alvinal) kablolar, düşük maliyetli, esnek ve dayanıklı olmalarından dolayı popülerdir. Çoğunlukla enerji istasyonlarında,  umumi inşaat kabloları olarak dâhili tesislerde, kablo kanallarında endüstriyel tesislerde borular ve künk içinde kullanılmaktadır.


 

Etiketler: Şalt malzemesi
Mayıs 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.